Foto: Sanja Jurca

Zmaji so zvesti spremljevalci človeške civilizacije. Nobeno zgodovinsko obdobje ni minilo brez njih. Tudi zdaj so med nami in sledili nam bodo vse do zadnjega diha človeštva.

Čeprav jih ne vidimo, so ves čas nekje blizu, nikoli nas ne zapustijo, saj nas z njimi neprestano povezuje nevidna, čarobna energija, ki se dotika oddaljenih kotičkov naše podzavesti, v katerih so shranjeni spomini iz pradavnine. To je spomin naših prednikov, ki so poznali veliko skrivnost in se zavedali, da je človeški rod samo začasni gost v večnem kraljestvu zmajev!

Zmaje so poznale vse stare kulture. V Afriki, Mezopotamiji, Indiji, v daljni Aziji, Ameriki in Evropi so predstave o zmajih ohranjene v različnih materialnih in pisnih virih.

Tudi Slovenija s prestolnico Ljubljano pri tem ni izjema. Mesto zaznamujeta čudovita veduta s stolnico in starim delom mesta, nad katerim se vzpenja hrib z dominantno grajsko arhitekturo in obrambnim stolpom ter nenavaden rečni most s štirimi varuhi – bakrenimi zmaji, ki predstavljajo tistega zmaja, ki v mestnem grbu sedi na grajskem stolpu. To je zmaj, ki ima zaradi povezave z argonavti prvenstveno vlogo med zmajskimi zgodbami na Slovenskem, hkrati pa sledi najstarejši tradiciji poslanstva zmajev – varovanju svetega prostora. Takšen sveti prostor je že v prazgodovini, zagotovo pa v rimski dobi, obstajal na lokaciji, kjer danes stoji grad s kapelo svetega Jurija, ki se bojuje proti zmaju in tako simbolno prikazuje zmagoslavje krščanstva nad starodavnimi božanstvi.


Dolga je zgodovina zmajev in še daljši je seznam različnih pomenov, ki jih imajo zmaji za človeštvo. Nekaj razlag, kakšne predstave imajo o zmajih po svetu, predvsem pa o zmajih na Slovenskem, nudi razstava na Ljubljanskem gradu z naslovom Zmaj vseh zmajev.

Avtor razstave je dr. Marko Frelih, v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem.


Cena vstopnice za ogled razstave: 

  • odrasli: 6 €
  • otroci (7–18 let), študentje, upokojenci, skupine nad 15 oseb): 4 €

Za obiskovalce z grajsko vstopnico je vstop prost.


Prodaja vstopnic:

  • prodajna mesta na Ljubljanskem gradu,
  • spodnja postaja vzpenjače na Krekovem trgu,
  • www.ljubljanskigrad.si ter
  • na vseh prodajnih mestih www.mojekarte.si

Razstavo si lahko ogledate od 26. 4. do 18. 11. 2018, od 9.00 do 20.00!


Za otroke od 5. do 10. leta starosti pa so pripravili posebno vodenje po razstavi z imenom Zmajeskušnja s profesorjem zmajeslovja. Na vodenje vabljeni 10. 5. in 7. 6., vsakič ob 17.00!

Foto: Miha Mally

Vir in več informacij: Ljubljanski grad