Počitniška pustolovščina v svetu pravljic in legend

Z gradovi so neločljivo povezane številne pravljice in legende. Le kdo ne pozna pravljic o pogumnih vitezih, hudobnih kraljicah, prebrisanih spletičnah in strašnih zmajih? Si upate, da se nam v času zimskih počitnic pridružite na nepozabni pustolovščini, ki vas bo vodila v svet pravljic in legend, stkanih za grajskimi zidovi? Odlično! Že komaj čakamo, da se skupaj podamo na razburljivo popotovanje!

Ponedeljek, 17. 2. 2020; ZMAJI – MI(S)TIČNA ALI RESNIČNA BITJA?
Z zmaji so povezane različne zgodbe in legende po vsem svetu. Ponekod veljajo za strašne in uničujoče pošasti, drugod slovijo kot mogočni varuhi zakladov, največjih skrivnosti sveta in modrosti življenja. Kaj je res in kaj ni? Skupaj se bomo odpravili na razburljivo pustolovščino po skritih kotičkih grajskega podzemlja, kjer bomo odkrivali skrivnosti iz sveta in življenja zmajev, na koncu pa bo vsak izdelal pravi zmajski zaklad.

Torek, 18. 2. 2020; POBEG VITEZA ERAZMA
Po eni izmed legend je znamenitega viteza Erazma Predjamskega usoda pripeljala tudi na Ljubljanski grad. V tukajšnjo ječo ga je dal zapreti sam cesar, saj naj bi Erazem v napadu besa ubil poveljnika cesarske vojske. A pustolovski duh vitezi Erazmu ni dal miru in začel je kovati načrt o pobegu. Mu je uspelo? Ko bomo našli odgovor na to vprašanje, bo sledila še ustvarjalna delavnica, kjer si bo vsak izdelal svoj viteški meč in ščit ter se v viteški mali šoli preizkusil v vihtenju meča.

Sreda, 19. 2. 2020; ČAROBNI SVET LUTK
V Lutkovnem muzeju so shranjene najstarejše slovenske lutke. Po čem se med seboj razlikujejo in kakšne zgodbe pripovedujejo? V družbi lutkovnih junakov bomo skupaj spoznavali lastnosti in razlike med lutkovnimi tehnikami, veliko bomo izvedeli tudi o slovenskih lutkovni zgodovini, lutkovnih uspešnicah ter posebnostih slovenskega lutkarstva v širšem evropskem okviru. Po lutkovnem popotovanju pa si bo vsak izdelal svojo lutko zmaja ter se preizkusil v njeni animaciji.

Četrtek, 20. 2. 2020; PRIDRUŽI SE ZMAJSKI DRUŠČINI
Zmajska druščina je družba zaščitnikov Ljubljanskega gradu. Njena naloga je ubraniti grajske zgodbe pred pozabo! In kako postati član te spoštovane druščine? Da dokažete, da premorete vse potrebne vrline in kreposti, se bo potrebno spopasti s simpatičnimi ugankami, spretnostnimi preizkusi in možganskimi kravžlarijami. Vendar to še ni vse! Priredili bomo prav poseben viteški turnir, za katerega bo vsak pripravil svojega konja in sulico, da se bo lahko plemenito in pogumno spopadel z nasprotnikom.

Petek, 21. 2. 2020, KAMIŠIBAJ Z VANJO KRETIČ
Zadnji dan zimskih počitniških delavnic nas bo v bogat svet pripovedovanja zgodb slovenskih ljudskih pravljic popeljala kamišibajkarka Vanja Kretič, ki je letos na 2. mednarodnem kamišibaj festivalu v Piranu skupaj z Boštjanom Odrom za predstavo »Dilema. Kdo ima prav?« prejela glavno nagrado beli delfin. Na ustvarjalni delavnici si bo vsak izdelal svoj mali oder (butaj), v katerega bo vstavil slike in se preizkusil v pripovedovanju.

Vse ljubitelje dobrih in razburljivih zgodb vabimo, da nas pozorno spremljate, saj bo od aprila dalje sledilo še več pravljičnih poslastic, ki se jim preprosto ne bo moč upreti.

Cena vstopnice: 5,00 € (za posamezen dan)

KUPI VSTOPNICO

Prodaja vstopnic: prodajna mesta na Ljubljanskem gradu, spodnja postaja vzpenjače, www.ljubljanskigrad.si ter www.mojekarte.si  
Število mest je omejeno.

Počitniške delavnice so namenjene učencem prve triade osnovnih šol.

Zbirno mesto: most pred glavnim vhodom

Za obisk zimskih počitniških delavnic priporočamo vožnjo s tirno vzpenjačo; z nakupom vstopnice si zagotovite znižano ceno povratne vozovnice.

Vir in več informacij: Ljubljanski grad