V tednu po krompirjevih počitnicah smo si vzeli nekaj dni za potepanje po Prekmurju. Ker še nismo vezani na šolske počitnice in se še lahko ognemo večji gneči na določenih lokacijah, ki so zelo zanimive za družine z majhnimi otroki, to s pridom izkoriščamo 🙂

Pot nas je med drugim zanesla tudi na Goričko, kjer imam že dlje časa ogledan doživljajski park Vulkanija. In napočil je čas za obisk!

Ob našem prihodu se je ravno zbrala tudi manjša skupina starejših obiskovalcev in tako smo se jim hitro priključili. Sprejel nas je nadvse prijazen in zgovoren vodič, ki nas je najprej povabil na krajšo predstavitev nastanka vulkanov nasploh, povedal, katere vrste le-teh poznamo, kakšne so njihove značilnosti, zakaj so koristni, kako to, da se ljudje vedno (kljub nevarnosti) naseljujejo v njihovi bližini … prvič pa nas je tu nagovoril in lepo sprejel v svojo družbo tudi krtek Oli – virtualni vodič 🙂

  

Na glavo smo si nadeli še zaščitne čelade in se podali na potovanje proti središču zemlje …

Sprehodili smo se skozi lavino cev, občudovali kamenine čudovitih barv, izvedeli vse o kristalu Olivin in o tem, kako ga hoče krtku Oliju izmakniti čarovnica Eza.

Z dvigalom smo se popeljali v samo središče zemlje, dobrih 6000 m globoko! Pot je bila tresajoča in hitra!

Ves čas nas je spremljal krtek Oli, v podzemlju pa nas je čakala 3D predstavitev nastanka Zemlje, življenja na njej in seveda nastanka Goričkega. Film je spremljalo tudi škropljenje vode in podobni učinki 🙂 Tamalemu najbolj zanimivo in zabavno pa je bilo seveda (dobesedno) bližnje srečanje z dinozavri.

  

Oli je seveda enkraten poznavalec podzemlja, zato je seveda logično, da nas bo nazaj na površje najlaže popeljal on sam. Ta pot je bila šele nora! Usedli smo se na nekakšen “vlakec”, zopet na glave nadeli 3D očala, se močno prijeli in zdrveli po koreninastih labirintih polnih pajkov in različnih preprek – nazaj na površje. Tamala (ob obisku še ne stara 3 leta) se je tu na trenutke bala, saj je zadeva res dodelana na tak način, da misliš, da si dejansko v nekem rovu, polnem čudnih bitij, ki segajo proti tebi (strah je bil seveda kratkotrajen – zvečer bi šla takoj nazaj 🙂 ).

A prispeli smo srečno nazaj na dnevno svetlobo in se sprehodili še po muzeju (sosednja stavba), kjer smo si ogledali film o nastanku Goričkega, sloviti kristal Olivina, spoznali smo tudi nekdanjo predelavo usnja v Lednarjevi usnjarni in še marsikaj …

   

Doživljajski park Vulkanija je vsekakor vreden obiska in tam smo uživali prav vsi.Še več opisov naših drugih dogodivščin: