Pa smo šli! Prvič. S tavelikim (5 let). Ki je bil zelo pogumen glede srečanja s parkeljni – vse do zadnjega dne. Takrat je pa že malo cvikal 🙂 In prav je tako.

V Podkoren smo se odpravili s časovno rezervo, saj je Ognjeni spektakel oz. srečanje parkeljnov treh dežel že zelo dobro poznana (mednarodna) prireditev in je pričakovano iz leta v leto vedno več obiskovalcev. Parkirali smo na travi ob glavni cesti, sledili množici in se stacionirali pod vaško lipo.

Ob 18.00 so po zagrajeni trasi začeli rjoveti parkeljni iz Slovenije, Avstrije in Italije – skupaj 21 skupin – s svojimi grozljivo-fascinantnimi pojavami pa so nas strašili 2 uri.

Dogajanje so seveda budno spremljali tudi lokalni gasilci, ki so vmes enega izmed pošastnih parkeljnov morali malo potrepljati po rami, saj se je (preveč) igral z ognjem 🙂 A ni bilo hudega.

 

  

Mali je vse skupaj spremljal s široko odprtimi usti, saj so bili nekateri parkeljni v svojem gibu in nastopu  resnično grozljivi, svoje pa je naredila še glasbena podlaga (metal) in ogenj. Nekaj skupin se je pripeljalo celo na motorjih, kolesih in z vozili!

Resnično dodelani nastopi in kostumi določenih skupin so res občudovanja vredni. Le malo bolj bi se lahko počasi “nastavljali” tudi publiki, da bi se lahko še nam posrečila kakšna res dobra fotka.

  

Sicer pa super – zanimiva prireditev, ki so jo zaključili parkeljni iz Podkorena in najbolj pogumne oz. tiste najbliže za zaključek še namazali s sajami.

Naslednje leto preverimo še Goričane 🙂  Shod parkeljnov pa poteka še po Vrtojbenskih ulicah.


Še več opisov naših drugih dogodivščin: