KDAJ in KJE: od 29. okt do 30. okt 2020, od 10:30 do 13:30, Ljubljanski grad

Pravljice in z njimi pravljični junaki so našli zavetje že v Lutkovnem muzeju, z odprtjem razstave Za devetimi gorami pa se jih je na gradu naselilo še več. Med jesenskimi počitnicami bomo izvedeli marsikaj o nastanku ljudskih pravljic in o tem, kako so potovale vse do danes, ko jih imamo zapisane v knjigah in opremljene z ilustracijami, ter spoznali veliko zanimivih pravljičnih svetov.

V četrtek, 29. 10. 2020: Kdo se boji povodnega moža?
Vodeni ogled po razstavi Za devetimi gorami, pripovedovanje pravljic in igre povodnega moža

Je povodni mož dober ali slab? Marsikoga je utopil, dečku, ki je padel v vodo, pa je pomagal, vendar ga je ločil od staršev in ga želel le zase. Vsi dragi kamni dečku niso pomenili toliko kot njegova družina. Povodni mož ga je na koncu položil na breg in mu žepe napolnil z dragimi kamni. Od takrat ga nihče več ni videl, vse do danes … ko je za nas pripravil posebno presenečenje. Povedal je le, naj si razmigamo prste in naj bomo pripravljeni na igro …

V petek, 30. 10. 2020: Mojca Pokrajculja išče lonec z medom
Vodeni ogled po razstavi Za devetimi gorami in Lutkovnem muzeju, pripovedovanje pravljic in pekovska delavnica

Le kdo ne pozna zgodbe o Mojci Pokrajculji? Zgodbe o dobri deklici Mojci, ki v svoj lonček sprejme živali, ki potrebujejo streho nad glavo. Na gradu jo najdemo na razstavi Za devetimi gorami, vendar se skriva še nekje … v Lutkovnem muzeju so Mojca, medved in volk, lisice pa ni nikjer … Se je skrila, ker je storila kaj takega, kar Mojci ne bi bilo všeč? Mojca je namreč za nas pripravila medeno pekovsko delavnico, svojega lonca z medom pa ne najde. Ga je spet polizala lisica in za to okrivila zajca? Če bi radi pomagali Mojci najti lonec medu in speči prav posebne piškote, se nam pridružite.

Zbirno mesto: most pred glavnim vhodom v Ljubljanski grad

Ob udeležbi na delavnici je obvezno nošenje maske.

Vir in več informacij: Ljubljanski grad