Foto: Domen Pal

Jeseni praznujemo 100. obletnico rojstva slovenskega folklorista Milka Matičetovega. Znanstvenik Milko Matičetov se je ukvarjal s slovenskim pripovednim izročilom, hkrati pa je bil izjemen terenski delavec in naš največji zbiralec ljudskih pripovedi vseh časov. Od leta 1940 je zbral več tisoč ljudskih pravljic in povedk iz različnih slovenskih pokrajin, največ iz Rezije. Delček svoje bogate bere je objavil v priljubljeni knjigi Zverinice iz Rezije, glavnina pa še čaka, da bo obdelana in objavljena.

Anja Štefan, pisateljica, pripovedovalka in njegova dolgoletna sodelavka, je ob tej priložnosti pripravila knjigo slovenskih pripovedi z naslovom Tristo zajcev. Knjiga prinaša 40 pravljic in povedk iz zapuščine Matičetovega: znanih in neznanih, dolgih in kratkih, čudežnih in humorno vsakdanjih, človeških in živalskih. Na prireditvi na Ljubljanskem gradu bo Anja povedala nekaj sebi najljubših, za glasbeno spremljavo pa bo poskrbel Janez Dovč.

Anja Štefan je pesnica, pisateljica in pripovedovalka. Je ustanoviteljica pripovedovalskega festivala Pravljice danes. Kot raziskovalka pripovednega izročila je skoraj dve desetletji sodelovala z Milkom Matičetovim z željo, da bi se objavile pripovedi iz njegovih rokopisov. Našla jim je pot v številne Cicibane, v priljubljeno knjigo Za devetimi gorami in v znanstveno monografijo Anton Dremelj – Resnik. Pravljice Matičetovega pomenijo glavnino njenega pripovedovalskega repertoarja.

Termini pripovedovalsko-glasbene predstave za otroke od 5. leta dalje in pravljic željne odrasle:

Vir in več informacij: Ljubljanski grad


Vsa doživetja na Ljubljanskem gradu: