Ta pravljično-doživljajska pot nas čaka na smučišču Krvavec in poteka skozi gozdove in prostrane pašnike Krvavca ter nudi čudovite razglede. Podamo se lahko na lov za biseri ajdovskih deklic, obiščemo Škratov vrt, izkusimo življenje v Pastirski bajti in prisluhnimo Gori zvokov!

Kako pot poteka

S pomočjo Škratove beležke in pedagoško didaktičnih tabel na poti otroci rešujejo različne naloge in iščejo simbole škratorunščine – starodavne škratovske pisave. Ob poti pa lahko srečamo tudi 16 lesenih skulptur živali s Krvavca in škratov.

Na blagajni spodnje postaje RTC Krvavec kupite paket, ki vsebuje prevoz s kabinsko žičnico in štirisedežnico Tiha dolina ter Škratovo beležko. Lahko pa kupite samostojno Škratovo beležko, ki je vstopnica za pravljično-doživljajsko pot in je naprodaj v Brunarici Sonček na Krvavcu.


PODROBNEJŠI OPIS POTI

Pot pastirskih škratov na Krvavcu je utrjena in nezahtevna krožna pot, v celoti posuta s peskom in zato povsem varna ter primerna za hojo tudi po dežju. Prične in konča se pri Brunarici Sonček, do nje pa se lahko povzpnete s kabinsko žičnico (20 minut/smer), ali pa na Krvavec pridete po kateri izmed drugih poti.

Pot se od Brunarice Sonček povzpne mimo Luže do Plaže (Hotel Krvavec), nato preči do Bleka in se spusti nazaj do Brunarice Sonček. Je zelo dobro označena in obiskovalcem nudi čudovite razglede v dolino, od Triglava in Julijcev, Kamniških Alp pa vse do Ljubljanske kotline.

Dolžina poti je 3,6 km, skupaj pa obsega 286 m višinske razlike. Pot vam bo vzela približno dve do tri ure.


PODROBEN CENIK IN ZEMLJEVID POTI >>


Pot pastirskih škratov na Krvavcu je posebna pravljično-doživljajska pot, ki temelji na izvirni zgodbi iz nove slikanice O pastirjih in škratih s Krvavca avtorja Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna ter povezuje ključne identitetne elemente Krvavca: pašništvo, zdravilna zelišča ter življenje v gorah. Otroci na tej poti vse to doživljajo, se o teh temah učijo in jih spoznavajo na neposreden in zabaven način.
Pot pastirskih škratov na Krvavcu je namenjena družinam, šolam in vrtcem kot odlično okolje za gibanje v naravi ter učenje o naravi in kulturi na drugačen način, skozi doživetje. Projekt želi otrokom in družinam olajšati vstop v svet pohodništva, saj jim zagotavlja pristno izkušnjo slovenskih planin.


ŠE TO:

Foto: Iztok Medja

Vir in več informacij: Škrateljc