O MALEM PLACU

Mali plac je čaroben kraj, poln nenavadnih cvetlic in živali. V njem vse brbota, reglja, šumi in žvrgoli. Že tisoče let ga prekriva mah, ki sega globoko v gozd, v kraljestvo močvirskih škratov.

Na Malem placu živijo močvirski škrati, ki radi kakšno ušpičijo. In tako je tudi danes. Škratje so uročili Mali plac, da je postal narobe plac! Vanj so se naselili zoprni komarji in nadležne mušice. Vse grize, leze, pika, brenči in renči. Brrrr! Kdo bo rešil Mali plac škratjega uroka? Otroci, kdo pa!

Pot močvirskih škratov na Mali plac ima svojo zgodbo v slikanici Mali plac Uroša Grilca in ilustratorja Gorazda Vahna. V zgodbi se pogumna želva Bevka spoprime s škratjim urokom in reši Mali plac.

DOŽIVETJE ZA OTROKE IN STARŠE

S pomočjo Močvirske beležke otroci na poti zbirajo močvirske žige in škratorunske simbole, prav posebne znake škratje pisave. Otroci so namreč na pomembni misiji: iščejo čarobni izrek, s katerim bodo pregnali urok močvirskih škratov, pri tem pa jim pomaga prijazna škratica Lilija.

Njihova doživetja na poti jim popestrijo velike lesene skulpture močvirskih živali, zelene rege, netopirja podkovnjaka, kačjega pastirja in seveda želve sklednice, ki je osrednji lik slikanice Mali plac.
Ne manjkajo tudi nabriti močvirski škratje. S pomočjo doživljajskih elementov otroci skozi doživetja odkrivajo čudovito naravo, saj se pravljični svet vseskozi prepleta z resničnimi lepotami narave. Tako se nevede naučijo marsikaj zanimivega o življenju na Ljubljanskem barju nekoč in danes, pravljične podobe vzdramijo njihovo domišljijo, ob tem pa za šalo prehodijo čisto pravo pohodniško pot.


AVGUSTA NE ZAMUDITE: Voden pohod po Poti močvirskih škratov na Mali plac. Vse o dogodku >>


O POTI

Pravljično-doživljajska Pot močvirskih škratov na Mali plac, je urejena lahka pohodna pot. Dolžina 3,2 km, višinske razlike 96 m; čas hoje 2 uri. Vendar vam bodo doživetja na poti in odkrivanje čarobnega izreka ta čas hitro podaljšala. Pot močvirskih škratov na Mali plac se prične v Športnem
parku Bevke,
prvi del poteka skozi vas Bevke, nato pa zavije na osamelec Kostanjevica, se vzpne na vrh osamelca, nato pa spusti proti naravnemu rezervatu Mali plac ter se vrača nazaj v Športni park Bevke.

KOMU JE POT NAMENJENA

Pot močvirskih škratov na Mali plac je namenjena družina, šolam in vrtcem ter vsem pohodnikom, ki iščejo urejene poti z zgodbo in izvirna doživetja v naravi. Priporoča se lahka pohodna obutev in poleti zaščita pred komarji. Pot prehodite sami, saj vam Močvirska beležka omogoča vsa doživetja in ponuja strukturiran obisk, lahko pa se na pot podate z interpretativnim vodnikom (po naročilu ali ob organiziranih dogodkih).

KAKO POTEKA DOŽIVETJE

V Športnem parku Bevke, v ŠPB Baru obiskovalci kupite Močvirsko beležko (5 €), ki omogoča celovito doživetje poti, poleg nje prejmete še svinčnik. Zbrani žigi in rešen čarobni izrek pa otrokom po prehojeni poti prinesejo nagrado, ki jo dobite v ŠPB Baru.

PODATKI O LOKACIJI

Pravljično-doživljajska pot se prične v Športnem parku Bevke, Bevke 92a, 1358 Log pri Brezovici, GPS: 45.989302, 14.363048. Urejeno parkirišče.

KDAJ NA OBISK

Vse dni v tednu od 8 h do 18 h
Na Pot močvirskih škratov na Mali plac se lahko podate sami in ob pomoči Močvirske beležke doživite celotno pot. Za skupine pa je mogoče angažirati tudi interpretativnega vodnika, ki skozi zgodbo poskrbi za še bolj zanimiva doživetja.
Dodatne informacij in naročila obiska z interpretativnim vodnikom skrateljc@gmail.com ali na telefon 051 398 843.

Vir in več informacij: Škrateljc

V Bevkah, sredi Ljubljanskega barja, vas čaka čisto posebna dogodivščina z močvirskimi škrati!