Na krompirjevo soboto smo se vsi štrije najavili na obisk v Pekarno Mišmaš. Če je še ne poznate, si tu preberite vse o njej – še bolje pa bo, če jo obiščete kar sami, ker je res lepo doživetje za celo družino …

Prihod v Gozd Martuljek, kjer se pekarna nahaja, ni bil ravno obetaven – tamala čez dan nista spala, zmanjkalo ju je pa ravno kakšne 20 minut pred hotelom Rute. Ker smo bli čist malo prezgodnji (ja, od doma smo šli malo prej, močno je deževalo in pač ne veš, kako bo na cestah 😉 ), sva ju pustila še malo podremati, tačas pa sva midva do konca poslušala pravljico na CD-ju, da smo obnovili zgodbo 😀

Potem pa je sledilo prebujanje, slaba volja in jokav prihod do pekarne. Tavelik najprej sploh ni hotel notri (sta se šla z atijem še mal potolažit), midve s tamalo sva šli pa naprej in se razgledali po prostoru. Zadeva RES izgleda kot prava pekarna: tam so lonci, moka, miške in vse pripravljeno za peko kruha.

pekarna mismas  pekarna mismas gozd martuljek

Pekarna Mišmaš je učna igralnica, sestavljena iz gledališkega, učnega, pripovedniškega in umetniškega dela. Na začetku nas je maček spremenil v miške (tiste, ki so bili ZA 😉 ), Jedrt pa nam je nadela izbrane predpasnike.

img_9008 Jedrt iz pekarne mismas img_9028

Bilo nas je kar veliko: 14 otrok in 8 odraslih. Naš Srečko je bil edini ati 🙂 Najprej smo se malo pogovorili o kruhu (kakšne vrste ga poznamo, kaj vse mu lahko dodamo …), nato smo si umili roke, se razdelili v skupine za 3 velike mize, nato pa po navodilih našega peka oz. postopoma začeli mesiti vsak svoj kruh. 

mismas  pekarna mismas

peka kruha pekarna mismas  img_9021

Vsi smo dobili svojo moko, posode, moko je vsak 10 x presejal, nato ji dodal slano vodo, vse dobro mešal, tačas sta pa maček in Jedrt že pripravila kvasec, da smo dodali zmesi še to. Ko smo zgnetili naš hlebček, nam ga je pek razkosal na več manjših delov in pokazal, kaj vse lahko naredimo iz njih: žemljico, kajzerico, pletenko, ptička, rogljiček, polžka … Nato smo se dela lotili še sami. Mi smo izdelali vse prej omenjeno, razen ptička 😉 Potem smo izdelke naložili na pladnje in jih za konec premazali še z jajcem.

Jedrt in macek iz pekarne mismas  peka kruha v pekarni mismas

kruh  img_9032

Sledila je manjša malica (pripravili so nam slane in sladke prigrizke ter domač čaj), nato pa je prišel čas za  gledališki del pravljice Pekarna Mišmaš.

pek in Jedrt v pekarni mismas  pekarna mismas gledaliska igralnica

In glede na to, da smo pravljico malo prej poslušali v avtu, sem bila presenečena, kako zelo so bila besedila dodelana tudi v “predstavi” (skoraj identična)! Vsi so tudi zapeli in nam zgodbo približali zelo nazorno.

jedrt iz pekarne mismasVmes se je naš kruh ravno spekel in še toplega smo vsi odnesli domov (mi smo ga pojedli TAKOJ in, kako dober je bil! Moramo obnoviti recept oz. postopek v kratkem 😉 ).


Zakaj vam resnično priporočam obisk Pekarne Mišmaš:

  • stvar je zasnovana tako, da smo se vsi lahko nekaj naučili o kruhu,
  • skupaj kot družina smo izdelovali slastne izdelke, ki smo jih nato še tople doma takoj zmazali 🙂
  • se nasmejali ob tej klasiki od pravljice,
  • skupaj smo vmes tudi zaplesali ali peli pesmice iz zgodbe,
  • v živo smo lahko preverili, kako pekarna iz pravljice izgleda v resnici (prostor je res enkraten: domač, topel, z lepo poslikanimi stenami in lično opremo …),
  • zadeva je primerna tudi za zelo majhne otroke, ki pridejo neprespani in tečni 😀  (naša tamala ob obisku še ni imela dveh let),
  • užival je tudi naš ati, Srečko – ki tudi sam doma rad peče kruh,
  • pa tudi to se opazi, da punce stvar izvajajo res iz veselja.

Skratka … mi smo šli domov res zadovoljni in bogati za eno skupno izkušnjo več. Pa celo pot smo imeli pesmico s konca pravljice “na repeat” 😀

Jaz pa veeeeeeeem,

jaz pa veeeeeeem, kje je zdaj Mišmaš doma,

jaz pa vem, jaz pa veeeeeem,

pa nikomur ne poveeeeeeeem! 

En mišji pozdrav iz pekarne Mišmaš!  (Srečko se je mejčkeno izživljal na fotoaparatu in mal ponorčeval iz moje mišje podobe 🙂 ) 

miska  stena v pekarni mismas

Če želite tudi vi obiskati pekarno Mišmaš, spremljajte, kdaj bo naslednji termin >> 


Še več opisov naših drugih dogodivščin: