Dogajanje za otroke po Ljubljanskih knjižnicah:mklj

Bonton za male lumpe – Gledališče Bičikleta

 1. oktober ob 17.00Knjižnica Polje

Obvezne prijave na 01 30 85 410 ali polje@mklj.si.

 1. oktober ob 17.00Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje

Ob začetku nove sezone ur pravljic vas vabimo na zabavno predstavo, ki »je primerna za vse tiste, ki radi skačejo v besedo, vrtajo po nosu, stikajo po tujih torbah, vlečejo na ušesa, pacajo in mljaskajo med kosilom in uf, klepetajo v gledališču. V naš Bonton smo zbrali nekaj vsakodnevnih pripetljajev malih in velikih lumpov ter jih vpeli duhovite in hudomušne pesmi Andreja Rozmana Roze.« Predstava traja 30 minut, izvaja jo Brigita Leban.

 

Čebelica Sivka išče dom – Družinsko gledališče Kolenc

 1. oktober ob 17.00Knjižnica Šentvid (v dvorani Ljudski dom, Prušnikova 99, Šentvid)

Ure pravljic za najmlajše se bodo letos začele še posebej živahno in zabavno. Vabimo vas na gledališko predstavo o mladi čebelici Sivki, ki je nesrečno padla iz panja. Sunek vetra jo je odlepil iz varnega zavetja in po dolgem padanju je pristala v novem svetu. Ker je komaj prišla na svet, sploh ne ve, kje je njen pravi dom. Vse, kar zanesljivo čuti, je, da ima nekje veliko sestric, ki bi ji lahko pomagale in ki jih neznansko pogreša. Bo mladi čebelici uspelo najti pot do domačega panja, do sestric, ki ji bodo pomagale pri življenjski nalogi? Vljudno vabljeni otroci od 4. leta naprej in njihovi starši. Obvezne prijave v knjižnici ali na 01 308 52 11.

 

Legende iz Brazilije – Veleposlaništvo Brazilije (Multi-kul-praktik)

 1. oktober ob 10.00spletni dogodek

V Braziliji se je zlilo veliko različnih kultur in narodov, zato se je tam razvilo veliko različnih legend in pravljic. Vabimo vas na uro pravljic v živo prek spleta, kjer boste spoznali brazilske legende. Pravljice bo v slovenščini pripovedovala Brazilka, ki živi v Sloveniji. Obvezne prijave na kpv@mklj.si.

 

Južna Amerika: njene živali in naši predsodki – mag. Irena Furlan (Multi-kul-praktik)

 1. oktober ob 18.00Knjižnica Prežihov Voranc in spletni dogodek

Vabimo vas na predavanje, na katerem boste izvedeli veliko zanimivega o južnoameriških živalih, ki bivajo v ZOO Ljubljana – o opicah sajmirijih in marmozetkah, o arah ter kapibarah. Spoznavali bomo, kaj jih ogroža v naravnem okolju, kako zanje skrbimo ter kako prispevamo k njihovi ohranitvi. Obvezne prijave na kpv@mklj.si.

 

Multi-kul-druženje: Brazilija, družinsko sobotno popoldne (Multi-kul-praktik)

 1. oktober ob 14.00spletni dogodek

Medgeneracijsko druženje, na katerim bomo z ustvarjanjem različnih izdelkov na zabaven način spoznavali Brazilijo, amazonski deževni gozd, nevarne in ogrožene živali ter rastline.

 

Brazilska živalska dogodivščina – ZOO Ljubljana (Multi-kul-praktik)

 1. oktober 10.00–13.00 in 14.00–16.00ZOO Ljubljana

Ob svetovnem dnevu živali vas vabimo na živalsko dogodivščino v Živalski vrt, kjer boste izvedeli, kdo so južnoameriške kamele, gvanaki in mare, kateri je največji glodalec na svetu in kdo je v resnici gospod Ficko. Če radi ustvarjate, boste na ustvarjalnici izdelali tudi spominek. Da bo še bolj zabavno, bo poskrbel brazilski nogometaš Marcos Tavares, ki vam bo podpisal žogo ali majico. Poleg tega bo vsak, ki se bo na ta dan v ZOO Ljubljana vpisal v Mestno knjižnico Ljubljana, izžrebal eno od privlačnih nagrad. Obvezne prijave na kpv@mklj.si.

 

Mačje drsališče – KUD Galerija C. C. U. 

 1. oktober ob 17.00Knjižnica Jožeta Mazovca

Vsaka mačka kdaj obišče tudi Mačje drsališče. Izdelovali bomo mačke Murije, muce Mace in druge mačje junake, jim obuli drsalke in se podali na Mačje drsališče. Delavnico, ki jo sofinancira Mestna občina Ljubljana in je del projekta Ustvarjalnice z Galerijo C. C. U. Vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst.

 

Mehurčki – Gledališče Bičikleta

 1. oktober ob 17.00Knjižnica Jožeta Mazovca

Za uvodno uro pravljic v novi sezoni smo povabili Gledališče Bičikleta s predstavo Mehurčki. Otroške pesmice Otona Župančiča, poznane tako staršem kot otrokom, so se ujele v lutkovni čebelnjak. Z rimo prežeta in z lutkami interpretirana predstava Mehurčki otrokom približa nekatere že ponarodele pesmice Otona Župančiča. Ponese nas v svet cicibanov, ki je danes za odtenek drugačen.

 

Čebelica Maja in pajek – Družinsko gledališče Kolenc

 1. oktober ob 17.30Knjižnica Jurij Vega (v dvorani OŠ Janka Modra Dol pri Ljubljani)

Kdo ne pozna nagajive čebelice Maje? Nekega dne se je izmuznila učiteljici Kasandri in se namenila odkrivat svet. Na poti jo je spremljal prestrašeni trot Vili. Med odkrivanjem širnega travnika sta naletela na nesramnega in zelo lačnega pajka ter smešno muho Ivana. Predstava je primerna za otroke od 3. leta dalje. Število obiskovalcev je omejeno na 45, zato bomo v knjižnici teden dni prej delili brezplačne vstopnice. Vstop v dvorano brez vstopnice ne bo mogoč. V primeru, da se predstave ne boste mogli udeležiti, nam to čim prej sporočite, da lahko vstopnico podelimo komu drugemu. Vse obiskovalce naprošamo, da se zberejo vsaj 15 minut prej.

 

Izdelaj živalce – Nataša Kamnikar (Okolje-Zemlja-Človek)

 1. oktober ob 17.00Knjižnica Bežigrad, dvorana

Cikel treh družinskih delavnic povezuje ekološka nota, saj bomo materiale za izdelovanje našli v naravi, dodali pa jim bomo raznolike okraske. Na prvi delavnici bomo izdelovali živalce. Naslednji dve načrtujemo 5. novembra in 3. decembra 2020. Obvezne prijave družin v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

 

Branje poezije in ustvarjalna delavnica

 1. oktober ob 17.00Knjižnica Polje

Pesnik Milan Šelj bo bral razigrane, vesele, poredne in resne pesmi iz slikaniške zbirke Kosmatice, z ilustracijami Marte Bartolj. Brali bomo s ptičkom pogorelčkom, kužkom in še kom. Da bo čas minil, kot bi mignil, bosta poskrbela Mateja in Simon iz KUD Galerije C. C. U. z delavnico za najmlajše. Obvezne prijave na polje@mklj.si ali 01 308 54 10.

Vir in več informacij: MKLJ