Dogajanje za otroke po Ljubljanskih knjižnicah:mklj

Pravljično-naravoslovne delavnice v angleškem jeziku za otroke od 3. do 8. leta starosti:

Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel

 • Is Snow Water?
 1. februar ob 17.30 Knjižnica Škofljica
 2. februar ob 17.00 Knjižnica Ig
 • A Squash and a Squeeze
 1. februar ob 17.30 Knjižnica Jarše
 2. februar ob 17.00 Knjižnica Zadvor
 • It’s a Cold
 1. februar ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca
 2. februar ob 17.30 Knjižnica Brezovica

Vzgojnice. Kako pride kruh na mizo – Maša Uran

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Šiška

Vabljeni otroci skupaj s svojimi spremljevalci. Pravljice so izbrane glede na sporočilo, ki ga prinašajo in o katerem se z otroci pogovarjamo. Otrokovi spremljevalci niso aktivni udeleženci pogovora, so le opazovalci. O skupnem doživetju lahko nadaljujejo pogovor z otrokom, ga vodijo v njegovem razmišljanju.

 

Rumi in kapitan – Saša Pavček

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Bežigrad

Barka pluje po sinji morski gladini, na njej so kapitan Adrijan, neustrašna in srčna psička Rumi ter mačja scrkljanka Aba. Kakšnim dogodivščinam plovejo naproti? Vsestranska umetnica Saša Pavček nas bo odpeljala na napeto literarno popotovanje po razburkanih vodah poguma, srčnosti in igrivosti. Slikanico Rumi in kapitan, ki je izšla pri založbi Miš, je ilustrirala Ejti Štih. Praznujte slovenski kulturni praznik z nami!

 

Ura pravljične joge – Klavdija Dajč

 1. februar ob 17.30 Knjižnica Škofljica

Pravljična joga bo govorila o tem, kako so slončki dobili svoj pravi rilec. Pravljica bo podprta z jogijskimi položaji in dihalnimi tehnikami, prirejenimi za otroke. Primerno za otroke od 3. do 8. leta. Priporočljiva so lahka oblačila in joga podloge.

 

Pravljična gibalnica – Ida Mlakar

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje

Pravljico o čarobnem drevesu, polnem slastnih sadežev, ki ga straži velikanski Piton in lačnim živalim ne pusti do njih, dokler ne povedo imena tega drevesa, bomo doživeli na nov način – z gibanjem in petjem. Spoznavali bomo svet živalskih asan in se učili pozornosti, ravnotežja ter sproščanja. Vadba je namenjena otrokom in odraslim. S seboj prinesite podlogo za vadbo in toplo odejo. Prijave na pionirska@mklj.si ali 01 308 51 61.

 

Izobraževalne delavnice

Beremo s tačkami – Tačke pomagačke

 1. in 19. februar ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc

Prijave v Knjižnici Prežihov Voranc ali 01 308 57 01.

 1. in 19. februar ob 17.00 Knjižnica Šiška

Prijave v Knjižnici Šiška ali 01 308 52 04.

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Ig

Prijave v Knjižnici Ig, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si.

Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.

 

Al’ se smel bo razodeti (Prešernov dan)

 1. februar 9.00–13.00­ Knjižnica Prežihov Voranc

Obiskovalci boste lahko svoje spretnosti preizkusili v posebni družinski družabni igri; oblekli boste Prešerna in njegovo Julijo, s tipanjem predmetov ugibali, s katerimi Prešernovimi pesmimi so povezani zakriti predmeti, preizkusili svoj spomin in spoznali kakšno zanimivost o Prešernu.

 

Igrajmo se skupaj – Knjižnica Jarše

6., 13., 20. in 27. februar ob 17.00 Knjižnica Jarše

Vsako sredo se bomo igrali z različnimi igrami, ta mesec z Malimi sivimi celicami.

 

Sestavljene zgodbe + (Četrtkove izobraževalnice)

 1. februar in 7. marec ob 17.00 Knjižnica Bežigrad

Pripovedovanje je vedno zabavno. Še sploh, če si pri tem pomagamo z lego kockami. Zgodbe bomo ustvarjali s pomočjo kompleta LegoStoryStarter iz programa LEGO Education. Vsi bodo navdušeni nad razvijanjem lastnih zgodb ter usvajanjem veščin govora in pripovedovanja skozi igro. Vabljeni predvsem otroci, starejši od sedem let. Prijave na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

 

Pridi se igrat! – Nastja Dernulc

 1. februar ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba

Otroke, starejše od 3. let, vabimo na igralno urico. Igrali se bomo z igračami iz naše Igroteke, ki si jih je mogoče izposoditi na dom. Tokrat bomo spoznali igrače, ki spodbujajo najrazličnejše spretnosti. Pripravili bomo poligon. Misliš, da boš premagal vse ovire na poti do cilja? Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

 

Spoznajmo živali – Društvo za razvoj odgovornosti ŠKATELC (Četrtkove izobraževalnice)

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana

Spoznali bomo orjaškega polža in se prepričali, ali je res tako počasen in slinast, kot si predstavljamo. Tudi z njim bomo tekmovali v branju. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

 

Kdaj in zakaj pijem čaj – Maša Uran (Eko teden v Knjižnici Šentvid)

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Šentvid

Spoznali bomo, kaj vse je lahko čaj in ostale skrivnosti čaja – o pomarančnih čajnih bovlah, pomarančnem ledenem čaju, pomarančni čajni kremi, angleški čajni kremi … Vljudno vabljeni otroci od 4. leta naprej in njihovi starši!

 

Delavnica za najstnike. Čas za punce – Tala Bevk, Šola Lila

 1. februar ob 17.30 Knjižnica Prežihov Voranc

Tokratna delavnica bo namenjena samo dekletom, ki si želijo odprtega pogovora o raznoraznih temah in vsebinah, za katere včasih zmanjka časa ali poguma. Ustvarile bomo varen in zaupen prostor, kjer se bomo lahko pogovarjale o vsem. Pa naj bo to šola, prijatelji, družina, zabava, različna doživljanja svoje okolice ali spremembe, ki se ti dogajajo znotraj tebe in jih včasih težko razumeš.

 

Stripovska štafeta – Miha Ha (Četrtkove izobraževalnice)

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana

Stripovska štafeta je posebna športna disciplina, v kateri si igralci med seboj ne predajajo palice, ampak svinčnike, ne tečejo po tekaški stezi, ampak rišejo po listu papirja, namesto da bi preskakovali ovire pa pišejo v stripovske oblačke. In ko pridejo na cilj, pustijo za seboj zabavno stripovsko zgodbo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

 

Sestavljene zgodbe. Animirajmo z Lego kockami! Andreja Goetz

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje

Imate radi Lego kocke? Radi animirate? Vsak tretji četrtek v mesecu vabljeni na delavnice, kjer bomo združevali oboje. Pridite in skupaj bomo ustvarili čisto svoj Lego animirani film! V sodelovanju z Društvom za izvajanje filmske vzgoje Slon. Prijave na pionirska@mklj.si ali 01 308 51 61.

 

Rock`n`roll delavnica – Marko Šturm

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Šiška

Ogledali si bomo osnove igranja rock`n`rolla na kitari in v skupini, zaključili pa bomo z igranjem improvizirane glasbe. Če imate svoj instrument – kitaro ali kaj drugega – ga prinesite s sabo. Primerno za mlade od 10. leta dalje in odrasle.

 

Mesto poliedrija v navidezni resničnosti – Mathema (Četrtkove izobraževalnice)

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana

S ploščicami različnih geometrijskih oblik in v navidezni resničnosti bomo gradili in tlakovali domišljijsko mesto. Vabljeni otroci od 6 do 15 let. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

Ustvarjalne delavnice

Podobo na ogled postavi (Prešernov dan)

 1. februar ob 9.00­ Knjižnica Prežihov Voranc

Obiskovalci boste lahko ob portretu Franceta Prešerna in Primičeve Julije prerisovali njuni podobi. Za lažje razumevanje Prešernove osebnosti bomo pripravili nekaj odsekov iz njegovega življenja. Na voljo bodo skicirke in svinčniki. Dokončani izdelki bodo razstavljeni v knjižnici. V sodelovanju s Fototeko Gorenjskega muzeja.

 

Uka žeja (Prešernov dan)

 1. februar ob 9.30 Knjižnica Prežihov Voranc

Pripovedovanje je vedno zabavno. Še sploh, če si pri tem pomagamo z lego kockami. Tokrat bomo ob kulturnem prazniku sestavljali in pripovedovali lego zgodbe, ki bodo povezane s pesnikom Francetom Prešernom. Zgodbe bomo ustvarjali s pomočjo kompleta LegoStoryStarter iz programa LEGO Education. Primerno za otroke od 4. do 10. leta.

 

Magični nakit – KUD Galerija C. C. U. 

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca

Z unikatno poslikavo trakov bomo ustvarjali prav poseben nakit za vse priložnosti in okuse. Delavnico vodita Mateja Herbst in Simon Drofelnik.

 

Srčna ustvarjalnica – KUD Galerija C. C. U. in Založba Ocean 

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc

Najprej bomo prisluhnili prevajalki in urednici Nataši Detič, ki nam bo predstavila slikanico Ljubezen (Založba Ocean), ter se pogovorili ob čudovitih ilustracijah, ki odpirajo pomembna življenjska vprašanja. Nato bomo v raznolikih likovnih tehnikah s Simonom in z Matejo izdelovali lutke ptic, ki bodo nosile domiselna sr(e)čna sporočila.

 

Gozdni ljudje – Ustvarjalni kotiček (Eko teden v Knjižnici Šentvid)

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Šentvid

Raziskovali bomo, kako se narava prebuja in razvija. Izdelali bomo »gozdne ljudi«, podobe fantkov in punčk, ki imajo namesto las rožice, zelišča ali travo. Izdelali bomo posodice za sadike iz papirnatih rolic ter se tako seznanili tudi z recikliranjem. Delavnica je namenjena učencem različnih starosti in se vsebinsko povezuje z zeleno knjižnico. Vljudno vabljeni otroci od 6. leta naprej!

 

Moja igrača – Mojca Bartolič

 1. februar ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba

Za bližajoči pust si bomo izdelali unikatne, pisane in vesele maske, s katerimi se bomo veselili na pustnem rajanju. Zabavno bo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

 

Mačje drsališče – KUD Galerija C. C. U. 

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Horjul

Vsaka mačka kdaj obišče tudi Mačje drsališče! Na ustvarjalni delavnici bomo z Matejo in s Simonom izdelovali mačke Murije, muce Mace in druge mačje junake, jim obuli drsalke in se podali na čisto pravo Mačje drsališče.

 

Snežne pošasti – KUD Galerija C. C. U. 

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Zalog

Z Matejo Herbst in s Simonom Drofelnikom bomo izdelovali raznolike snežne in druge pošasti, tako strašne kot tudi strašno prijazne.

Pustne maske – KUD Galerija C. C. U. 

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca

Z recikliranjem različnih materialov bomo izdelovali unikatne maske izbranih živali. Delavnico vodita Mateja Herbst in Simon Drofelnik.

Pustna ustvarjalnica – KUD Galerija C. C. U. 

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Ig

Z Matejo in s Simonom bomo izdelovali unikatne maske izbranih živali.

 

Počitniške delavnice

Tečaj pantomime – Siniša P. Minardi

25.–27. februar, med 10.00 in 11.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana

Program Živi Panto Gib je koncipiran tako, da postopoma uvede otroke v magični svet neverbalne govorice in klasične pantomime, ki je namenjena tako sprostitvi in zabavi kot poglabljanju znanja otrok. Tokrat bomo upodabljali svoje najljubše literarne like. Vabljeni osnovnošolci. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

 

Predstavitev poklica. Vizažistka – Urša Košič (v okvir)

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, mediateka

V sklopu delavnic predstavitev poklica bomo spoznali delo vizažista – kako priti do poklica, kakšne so možnosti dodatnega izobraževanja in zaposlitve. Za konec pa bomo izvedli nezahtevne poslikave obraza, ki popestrijo naš izgled v času pusta. Delavnica je namenjena otrokom od desetega leta dalje in mladim. Prijave do 22. februarja na bd@mklj.si.

 

Sherly Webster: Pika plete – Paideia, center za učenje, izobraževanje in vzgojo

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Škofljica

Smo srečni, ko se nam izpolni največja želja, ali pa smo srečni takrat, ko lahko svojo srečo delimo z drugimi? Mala miška Pika ti bo povedala, kako je spoznala odgovor na zastavljeno vprašanje. Pogovarjali se bomo o sreči in iz volne »spletli« ljubke vrvice. Vabljeni otroci od 5. do 12. leta. Počitniško kreativno urico bo vodila Regina Bokan, profesorica pedagogike.

 

Beremo z nasmehom s psom Vilijem – Ambasadorji nasmeha

 1. februar ob 10.00 Knjižnica Jožeta Mazovca

Otroci, bi radi brali pravljico kokeršpanjelu Viliju? Rad vas bo poslušal in se z vami tudi poigral. Vabimo vas na počitniško delavnico, pričakuje vas terapevtski par Nika Weiffenbach in pes Vili iz društva Ambasadorji nasmeha. Posebej primerno za otroke nižjih razredov OŠ. Prijave na 01 308 54 ali v knjižnici.

 

Risanje črk – Barbara Jurkovšek

 1. februar ob 10.00 Knjižnica Polje

Spoznali bomo osnove kaligrafije in krašenje inicialk ter ustvarili svoj izviren kaligrafski izdelek. Materiali bodo na razpolago, lahko pa s seboj prinesete svoj priljubljen ustvarjalni pribor. Delavnica je namenjena otrokom in osnovnošolcem.

 

Mozaiki – Angela Klančar

 1. februar ob 10.00 Knjižnica Zalog

Na ustvarjalni delavnici bomo ustvarjali s penasto gumo, kjer ima otroška domišljija prosto pot.

 

3D tiskalnik: natisni svoj 3D model – Rudi Majerle in Matej Štendler

 1. februar od 10.00 do 14.00 Knjižnica Otona Župančiča, računalniška učilnica

S programom TinkerCAD bomo ustvarjali uporabne predmete, ki jih bomo nato natisnili s 3D tiskalnikom.  Delavnica je namenjena otrokom in mladim od 10. leta naprej. Prijave in dodatne informacije na 3delavnica@gmail.com.

 

Nove stare otroške igre – Mojca Poberaj in Sara Jakopič

 1. februar ob 10.00 Knjižnica Šiška

Otroci se že od nekdaj radi igrajo različne igrice. Pa se danes igramo enake igrice kot včasih? Če vas zanima, kakšne igre so se igrali vaši starši in stari starši, se nam pridružite ob spoznavanju in igranju starih igric, kot so Ciljanje gumbov, Gnilo jajce, Kipi, Slepe miši, Skrivalnice, Rihtarja biti, Petelinji boj, Telefončki … Za otroke od 5. leta dalje.

 

Knjižnični dan kvizov – A+ Izobraževanje (v okvir)

 1. februar od 10.00 do 11.30 Knjižnica Bežigrad, dvorana

Med zimskimi počitnicami bomo sestavili ekipe in se preizkusili v znanju iz različnih tematik, tudi knjižničarskih. Za vse učence prve in druge triade OŠ, ki so željni zabave, sprostitve in novih znanj ter odkritij. Asociacijski kviz MQ Maestro junior bo za nas pripravil A+ Izobraževanje, Amanda Zupanc, s. p. (www.prometej.si). Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.

 

Pust veselih ust – Klara Bučan

 1. februar ob 10.00 Knjižnica Šiška

Pustna sobota in pustni torek sta pred vrati! Če še ne veste, v kaj bi se našemili, prihitite na našo delavnico in skupaj si bomo izdelali masko. Vabljeni otroci od 6. leta dalje.

Delavnica pantomime – Siniša P. Minardi

 1. februar ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc

Otroci bodo skozi zabavno in sproščeno vsebino pridobili praktična znanja o izražanju s pomočjo telesa in o neverbalni komunikaciji. Delavnica bo spodbujala njihovo kreativnost in aktivnost, razvijala njihove spretnosti in sposobnosti, kot so uspešno komuniciranje, kreativnost in smisel za duhovitost. Primerno za osnovnošolce.

Linda Sarah in Benji Davies: Na Hitrem hribu – Paideia, center za učenje, izobraževanje in vzgojo

 1. februar ob 17.00 Knjižnica Škofljica

Dva prijatelja uživata vedno, ko sta skupaj, in vsak dan se veselo igrata na hribu. Tretji potrebuje veliko poguma, da se jima nekega dne pridruži. Ga bosta fanta sprejela v igro? Pogovarjali se bomo o prijateljstvu, potem pa iz treh barv naredili cel barvni krog. Vabljeni otroci od 5. do 12. leta. Počitniško kreativno urico bo vodila Nataša Spreitzer Jamnik, profesorica razrednega pouka.

Vir in več informacij: MKLJ