Dogajanje za otroke po Ljubljanskih knjižnicah:mklj

Beremo s tačkami – Tačke pomagačke

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc

Prijave v Knjižnici Prežihov Voranc ali na 01 308 57 01.

 1. in 16. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška

Prijave v Knjižnici Šiška ali na 01 308 52 00.

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Ig

Prijave v Knjižnici Ig, na 01 308 52 00, 01 308 57 20 ali ig@mklj.si.

Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.


Glasbene urice – Melita Osojnik

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca

Glasbene urice so namenjene otrokom, ki imajo veselje do petja in glasbe. Pesmice, ki se jih bomo naučili, so iz zakladnice ljudske glasbe za otroke, pesmice klasičnih skladateljev in pesmice sodobnih avtorjev. Glasbene urice bodo potekale enkrat mesečno po 60 minut. Ob zaključku posameznih sklopov bomo priredili nastop in razstavo risbic.


Pridi se igrat!

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba

Otroke, starejše od 3. let, vabimo na igralno urico. Igrali se bomo z igračami iz naše Igroteke in tako spoznali delček vseh igrač, ki si jih je mogoče izposoditi na dom. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.


Ura pravljične joge – Klavdija Dajč

 1. oktober ob 17.30 Knjižnica Škofljica

Pridružili se bomo majhni deklici Naji, ki bo v raziskovanju čarobnega vrta odkrila čisto posebno in drugačno ladjo, s katero bomo odpluli v svet čarobnosti. Ob koncu pravljice se bomo prepustili čudoviti vodeni glasbeni meditaciji za najmlajše, kar je tudi letošnja novost na uricah pravljične joge. Primerno za otroke od 3. do 8. leta. Priporočljiva so lahka oblačila in joga podloge.


Šahovska šola v knjižnici za osnovnošolce – Niko Praznik

 1. in 23. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca

Udeleženci bodo ob zgledih in vajah spoznali šahovsko kombiniranje. Imeti morajo osnovna šahovska znanja premikanja figur, poznati morajo vrednosti posameznih figur, šah, mat, pat in remi, osnovna matiranja, rokado in jemanje en passant. Prijave v knjižnici ali na 01 308 54 00.


Mesto poliedrija v navidezni resničnosti – Mathema (četrtkove izobraževalnice)

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana

Preplet navidezne resničnosti/VR in sestavljanja stvarnih poliedrov/mnogostrancev je letošnja tema Matheminih delavnic. Vabljeni otroci in mladi od 6. do 15. leta. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.


Kitajščina za otroke – Sara Jakopič

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška

Enkratna priložnost za vse otroke, ki bi se želeli naučiti nekaj besed v kitajskem jeziku in se pri tem tudi zabavati. Za otroke od 6. leta dalje.


Delavnica za najstnike. Kdo sem jaz? – Tala Bevk, Šola Lila

 1. oktober ob 17.30 Knjižnica Prežihov Voranc

Ustvarjali bomo »zemljevide« lastne osebnosti, pri čemer boste lahko odkrivali svoje karakterne značilnosti, sposobnosti in potenciale ter svoje želje in ideje. Sprehodili se bomo skozi orodja zrelosti (telo, um, čustva, volja) in odkrivali svoja močna ter šibkejša področja. Zanimalo nas bo, kako lahko v vsakodnevnem življenju poskrbimo za to, da smo bolj zadovoljni in srečni.


Poskočne zgodbe – Miha Ha (četrtkove izobraževalnice)

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana

Stripovska štafeta je posebna športna disciplina, v kateri si igralci med seboj ne predajajo palice, ampak svinčnike, ne tečejo po tekaški stezi, ampak rišejo po listu papirja, namesto da bi preskakovali ovire, pa pišejo v stripovske oblačke. Ko pridejo na cilj, pustijo za seboj zabavno stripovsko zgodbo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.


Rock`n`roll delavnica – Marko Šturm

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška

Ogledali si bomo osnove igranja rock`n`rolla na kitari in v bendu, zaključili pa bomo z jam-sessionom. Če imate svoj instrument, kitaro ali kaj drugega, ga prinesite s sabo. Primerno za mlade od 10. leta dalje in odrasle.


Netopirji, buče, čarovnice in ostale strašne stvari – Maša Uran (Eko teden Knjižnica Šentvid)

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Šentvid

Spoznali bomo, kako živijo netopirji, kakšne vrste buče rastejo in kako se skupaj srečajo s čarovnicami. Vljudno vabljeni otroci od 4. leta naprej in njihovi starši!


Vzgojnice – Maša Uran

 1. in 26. oktober ob 17.00 Knjižnica Šiška (26. 10. – ponovitev)

K poslušanju so povabljeni otroci, skupaj s svojimi spremljevalci. Pravljice so izbrane glede na sporočilo, ki ga prinašajo in o katerem se z otroci pogovarjamo. Otrokovi spremljevalci niso aktivni udeleženci pogovora, so le opazovalci svojega otroka. O skupnem doživetju lahko povsem suvereno nadaljujejo pogovor z otrokom, ga vodijo v njegovem razmišljanju.


Pravljična gibalnica – Ida Mlakar Črnič

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje

Živalski svet Erica Carla je zabaven, poln ugank, barv in glasov. Vas zanima, kako lomasti medved, frfota ptiček, se preteguje mačka ali kopitlja konjiček? Pridite! Spoznavali bomo zabavni in igrivi svet živalskih asan (jogijskih položajev) in se učili pozornosti, ravnotežja ter sproščanja. Gibalnica je namenjena otrokom od 4. do 8. leta in odraslim. S seboj prinesite podlogo za vadbo in toplo odejo. Prijave na 01 308 51 61 ali pionirska@mklj.si.


Spoznajmo živali – Društvo za razvoj odgovornosti ŠKATELC (četrtkove izobraževalnice)

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana

Primerjali bomo hitrost našega branja s hitrostjo kopenskih želvic. Naučili se bomo, da se tudi počasi daleč pride in da se tudi počasi prebere celo knjigo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.


Ustvarjalne delavnice

Dinozavri ponovno na pohodu – KUD Galerija C. C. U.

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Brezovica

Obeta se nam razburljivo potovanje v pradavnino. Po navdihu slikanice Lile Prap DINOZAVRI?! bomo izdelovali skoraj čisto prave arheopterikse, elazmozavre in njihove sorodnike ter z njimi naselili Dinozavrijo. Prijave v knjižnici, na 01 308 58 10 ali brezovica@mklj.si.


Žuželke – KUD Galerija C. C. U. 

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca

Spoznali bomo žuželke, ki živijo v našem okolju, ter jih zatem z recikliranjem upodobili v različnih likovnih tehnikah. Delavnica je namenjena otrokom od 6. leta dalje. Delavnica je del projekta Ustvarjalnice z Galerijo C. C. U., ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.


Ustvarjalnica sreče – KUD Galerija C. C. U. 

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Zalog
 2. oktober ob 17.00 Knjižnica Grba

Najprej se bomo odpravili na pravljično potovanje s Srečkovim kovčkom (Dunja Jogan, Založba Zala). Zatem bomo s ponovno uporabo plutovinastih zamaškov, preobraženih v zanimive oblike, ustvarjali pisana čudežna bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam kot amuleti prinašala srečo. Delavnica je del projekta Iz pravljice v zeleno mesto, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.


Škatlice skrivnosti – Ustvarjalni kotiček

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc
 2. oktober ob 18.00 Knjižnica Frana Levstika

Vsi imamo kakšno malo dragocenost, ki jo želimo skriti pred drugimi. Izdelovali bomo prav posebne škatlice, kamor bomo lahko pospravili te dragocenosti.


Krojilnica igrač – Društvo GUMB

16., 23. in 30. oktober ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl

Posvetili se bomo ustvarjanju igrač iz odpadnih materialov. Na prvem srečanju bomo izdelovali vetrnice, na drugem leteče zmaje, na zadnjem pa bomo odslužen material preobrazili v senčne lutke. Sklop ustvarjalnih delavnic organizira Društvo GUMB in je namenjen otrokom in mladim med 6. in 15. letom starosti, dobrodošli so tudi starši. Projekt Krojilnica igrač sofinancira Mestna občina Ljubljana. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.


Dežela konjičkov – KUD Galerija C. C. U. 

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca

Iz rabljenega materiala bomo izdelovali unikatne konje in konjičke iz najljubših zgodb. Delavnica je namenjena otrokom od 6. leta dalje in je del projekta Ustvarjalnice z Galerijo C. C. U., ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.


Dežela konjičev – KUD Galerija C. C. U

 1. oktober ob 17. uri Knjižnica Dobrova

Izdelovali bomo unikatne konjičke in druga pravljična bitja, ki nas bodo razveseljevala in nam prinašala srečo.


Animirajmo z Lego kockami! – Društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Otona Župančiča, 2. nadstropje

Imate radi Lego kocke? Radi animirate? Vsak četrtek od oktobra do aprila vabljeni na delavnice, kjer bomo združevali oboje. Pridite in skupaj bomo ustvarili čisto svoj Lego animirani film! Vodi Andreja Goetz, univerzitetno diplomirana oblikovalka vizualnih komunikacij. Prijave na mladinskem oddelku, 01 308 55 37 ali pionirska@mklj.si.


Ustvarjalni kotiček

 1. in 25. oktober ob 17.00 Knjižnica Savsko naselje

Navdih iščemo v naravi, literaturi, spominih in čisto vsakdanjem življenju. Iz starega ustvarjamo novo, lepimo, režemo, slikamo, barvamo, zlagamo in šivamo. Poudarek je na ideji, ki se prelije v konkretno obliko, v sliko, uporaben predmet ali dekorativni izdelek, ki krasi dom, otroško sobico ali pa je darilo prijatelju. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.


Moje drevo – Anastazija Babič (Eko teden Knjižnica Šentvid)

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Šentvid

Delavnice Pomoč z umetnostjo (PZU) vključujejo vodeni pogovor in kreativno ustvarjanje, kjer se likovno ustvarjanje povezuje z različnimi področji umetnosti, kot so na primer gibalna dejavnost, poezija, lutke, oblikovanje z glino, pravljice in socialne igre. Vključuje različna področja iz otrokovega življenja ali eko teme. Vljudno vabljeni otroci od 6. leta naprej!


Pozdrav jeseni – KUD Galerija C. C. U.

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Ig

Izdelovali bomo magične jesenske kolaže in ustvarjali jesensko obarvane motive v različnih likovnih tehnikah.


Claudia Fries: Pujsa imamo za soseda! – Paideia, center za učenje, izobraževanje in vzgojo

 1. oktober ob 17.30 Knjižnica Škofljica

Kaj lahko sosedje pričakujejo, če se v njihov blok vseli pujs? Kako se vesti do njega? In drva in moka mu padajo po tleh! Le kaj dela ta pujs? Ob zgodbi bomo spoznali, da so lahko stvari v resnici zelo drugačne, kot si jih domišljamo. Izdelali pa bomo nekaj, kar je izdeloval tudi pujs. Otroci od 5. do 10. leta, vabljeni! Kreativno urico bo vodila Nataša Spreitzer Jamnik, profesorica razrednega pouka.


Zmagovita ustvarjalnica – KUD Galerija C. C. U. 

 1. oktober ob 17.00 Knjižnica Jarše

Prisluhnili bomo zgodbi Zmago (Germano Zullo in Albertine, KUD Sodobnost International), nato pa po njenem navdihu z recikliranjem kartona izdelovali svoje unikatne konje in konjičke, s katerimi se bomo podali novim zmagam naproti. Delavnica je del projekta Iz pravljice v zeleno mesto, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana


[Počitniške delavnice]

Izdelaj svojo lutko – Jana Maja Valentinčič

29.–30. oktober ob 10.00 Knjižnica Bežigrad

Izdelali bomo različne lutke in nato z njimi zaigrali svoje zgodbe na miniaturnem lutkovnem odru. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali bezigrad@mklj.si.


Sestavljene zgodbe +

29.–30. oktober ob 10.00 Knjižnica Prežihov Voranc

Pripovedovanje je vedno zabavno. Še sploh, če si pri tem pomagamo z lego kockami. Zgodbe bomo ustvarjali s pomočjo kompleta LegoStoryStarter iz programa LEGO Education. Vsi osnovnošolci od 7. leta dalje boste navdušeni nad razvijanjem lastnih zgodb ter usvajanjem veščin govora in pripovedovanja skozi igro.


Mala re:ciklarnica – Društvo Gumb

 1. in 30. oktober ob 10.00 Knjižnica Šiška
 2. november ob 10.00 Knjižnica Šiška

Na prvem srečanju bomo odslužene plastenke, lesene palice in pisane izolirne trakove s pomočjo barv in veliko domišljije preobrazili v čisto prave pravcate plavajoče ladje, ki vam bodo delale družbo pri kopanju v banji ali na izletih na morje. Drugi dan bomo odpadne plastenke in plastične lončke predelali v barvite vetrnice, na zadnjem srečanju pa bomo iz tršega papirja izdelali vsak svojo senčno lutko s premikajočimi rokami, nogami, glavami in repi. Le-te bomo na koncu preizkusili tudi na platnu. Delavnice so namenjene otrokom in mladim od 6. do 15. leta starosti, sofinancira jih Mestna občina Ljubljana.

Vir in več informacij: MKLJ