Dogajanje za otroke po Ljubljanskih knjižnicah:mklj

Pravljično-naravoslovne delavnice v angleškem jeziku za otroke od 3. do 8. leta starosti:

Dream in English – Špela Podkoritnik Mokorel

 • A Squash and a Squeeze
 1. april ob 17.30 Knjižnica Škofljica
 • It’s a Cold
 1. april ob 17.00 Knjižnica Jarše
 • Big Animals Have Fun
 1. april ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca
 • Wild Plants
 1. april ob 17.00 Knjižnica Ig
 • Edible Plants
 1. april ob 17.30 Knjižnica Brezovica
 • Water
 1. april ob 17.00 Knjižnica Zadvor

Pravljična joga – Klavdija Dajč

 1. april ob 17.30 Knjižnica Škofljica
 2. april ob 17.00 Knjižnica Zalog

Spoznavali bomo vse vremenske prilike in neprilike in se spraševali o posebnostih aprilskega vremena. Primerno za otroke od 3. do 8. leta. Priporočljiva so lahka oblačila in joga podloge.


Medovite rastline – Maša Uran (Eko teden v Knjižnici Šentvid)

 1. april ob 17.00 Knjižnica Šentvid

Spoznali bomo medovite rastline, njihovo korist, kje jih sadimo in komu so namenjene. Govorili bomo tudi o brenčeči, pikajoči »mrgolazni«, ki jo človek še kako potrebuje. Vljudno vabljeni otroci od 4. leta naprej in njihovi starši!


Beremo s tačkami – Tačke pomagačke

 1. in 16. april ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc

Prijave v Knjižnici Prežihov Voranc ali 01 308 57 01.

 1. in 16. april ob 17.00 Knjižnica Šiška

Prijave v Knjižnici Šiška ali 01 308 52 04.

 1. april ob 17.00 Knjižnica Ig

Prijave v Knjižnici Ig, na 01 308 57 20 ali ig@mklj.si.

Vabimo otroke, ki bi želeli skupaj s kužkom doživeti domišljijski svet pravljic, da se nam pridružite in sami glasno preberete pravljico pravemu kužku. Primerno za otroke od 7. do 12. leta starosti. Delavnico vodijo prostovoljke iz društva Tačke pomagačke.

 

Igrajmo se skupaj – Knjižnica Jarše

3., 10., 17. in 24. april ob 17.00 Knjižnica Jarše

Vsako sredo se bomo skupaj igrali in zabavali. Igrali se bomo z različnimi igrami, ta mesec Male sive celice.

 

Multi-kul-druženje: družinsko dopoldne (3–99 let) (Multikultipraktik)

 1. april od 10.00–13.00 Knjižnica Prežihov Voranc

Skozi igro bomo spoznavali Hrvaško Zagorje in legendo o Veroniki Deseniški, z nami bo tudi muzejska pedagoginja Kristina Pavlović iz gradu Veliki Tabor. Vsi, ki se boste druženja udeležili, boste imeli možnost, da vas ob koncu izžrebamo za glavno nagrado (vstopnice za Muzej Grad Veliki Tabor) in nekaj tolažilnih nagrad.

 

Pridi se igrat! – Nastja Dernulc

 1. april ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba

Otroke, starejše od 3. let, vabimo na igralno urico. Igrali se bomo z igračami iz naše Igroteke, ki si jih je mogoče izposoditi na dom. Tokrat bomo sestavili čutno pot, na katero se bomo podali bosi. Prijave zbiramo v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

 

Šahovska šola v knjižnici za osnovnošolce – Niko Praznik

 1. in 23. april ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca

Udeleženci bodo ob zgledih in vajah spoznali šahovsko kombiniranje. Imeti morajo osnovna šahovska znanja: premikanje figur, poznati morajo vrednosti posameznih figur, šah, mat, pat in remi, osnovna matiranja, rokado in jemanje en passant. Prijave pri pultu knjižnice ali na telefon 01 308 5400.

Mesto poliedrija v navidezni resničnosti – Mathema (Četrtkove izobraževalnice)

 1. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana

S ploščicami različnih geometrijskih oblik in v navidezni resničnosti bomo gradili in tlakovali domišljijsko mesto. Vabljeni otroci od 6 do 15 let. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

 

Delavnica za najstnike. Komu lahko zaupam – Tala Bevk, Šola Lila

 1. april ob 17.30 Knjižnica Prežihov Voranc

Zdravi odnosi temeljijo na zaupanju. Zaupanje vzpostavlja zdravo okolje in prostor za rast. Na tokratni delavnici se bomo pogovarjali, kateri odnosi nam največ pomenijo, kaj je zaupanje, kako ga gradimo in vzdržujemo ter kdaj je potrebno postaviti zdrave meje in reči tudi odločen »ne«.

 

Stripovska štafeta – Miha Ha (Četrtkove izobraževalnice)

 1. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana

Stripovska štafeta je posebna športna disciplina, v kateri si igralci med seboj ne predajajo palice, ampak svinčnike, ne tečejo po tekaški stezi, ampak rišejo po listu papirja, namesto da bi preskakovali ovire pa pišejo v stripovske oblačke. In ko pridejo na cilj, pustijo za seboj zabavno stripovsko zgodbo. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

 

Rock`n`roll delavnica – Marko Šturm

 1. april ob 17.00 Knjižnica Šiška

Ogledali si bomo osnove igranja rock`n`rolla s kitaro v skupini, zaključili pa bomo z igranjem improvizirane glasbe. Če imate svoj instrument – kitaro ali kaj drugega – ga prinesite s sabo. Primerno za mlade od 10. leta dalje in odrasle.

Kinološki nasveti ob knjigi – Suzana Horvat Perne

 1. april ob 17.00 Knjižnica Šiška

Pridružite se nam lahko ob dobrih knjigah iz našega kinološkega kotička. Pogovor bo tekel o šolanju psov, različnih možnostih in programih in o knjigah, ki nam pri tem lahko pomagajo. Vabljeni ljubitelji psov od 6. leta naprej.

Spoznajmo živali – Društvo za razvoj odgovornosti ŠKATELC (Četrtkove izobraževalnice)

 1. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana

Na zadnjem srečanju se bomo pobližje spoznali z različnimi vrstami kač, jih potipali, pobožali in se pogovorili o tem, zakaj se nekateri bojijo že samo zvite vrvi. Prijave zbiramo v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.


Zmagovita ustvarjalnica – KUD Galerija C. C. U . 

 1. april ob 17.00 Knjižnica Zalog

Prisluhnili bomo zgodbi Zmago (Germano Zullo in Albertine, KUD Sodobnost International), nato pa po njenem navdihu z recikliranjem kartona izdelovali svoje unikatne konje in konjičke, s katerimi se bomo podali novim zmagam naproti. Delavnica je del projekta Iz pravljice v zeleno mesto, ki ga sofinancira Mestna občina Ljubljana.

 

Kje si? – Marta Bartolj (Popoldan s Knjižnico Glinškova ploščad)

 1. april ob 17.30 Knjižnica Glinškova ploščad

Po otvoritvi ilustracij iz slikanice Kje si? Marte Bartolj nas bo ilustratorka popeljala skozi proces ustvarjanja knjižnih ilustracij, nato pa bomo oblikovali vsak svojo.

 

Zajčja ustvarjalnica – KUD Galerija C. C. U. 

 1. april ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca

Na lutkovni ustvarjalnici bomo izdelovali unikatne zajce in zajčke iz najljubših pravljic. Delavnico vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst. Projekt Ustvarjalnice z Galerijo C.C.U. sofinancira Mestna občina Ljubljana.

 

Pravljični mozaik – KUD Galerija C.C.U.

 1. april ob 17.00 Knjižnica Prežihov Voranc

Na delavnici bomo z Matejo in Simonom spoznali likovno tehniko mozaika, narisali domišljijske slike in jih okvirili. Za tem bomo z recikliranjem raznobarvnega papirja okvirje preobrazili v pravljične mozaike.

 

Velikonočne košarice – Ustvarjalni kotiček

 1. april ob 18.00 Knjižnica Frana Levstika

Pripravljamo se na veliko noč. Zato bomo izdelali košarice, kamor bomo lahko spravili ptičke, velikonočna jajčka ali kaj drugega.

 

Moja igrača – Mojca Bartolič

 1. april ob 17.00 Knjižnica dr. France Škerl, pravljična soba

Izpod spretnih prstov bomo pričarali velikonočnega zajca. Čisto brez šivanja, bolj preprosto kakor izgleda. V trebuščku ima prostora za celo jajce. Prijave v knjižnici, na 01 308 53 00 ali na bezigrad@mklj.si.

 

Žuželke – KUD Galerija C. C. U. 

 1. april ob 17.00 Knjižnica Horjul

Na delavnici bomo z Matejo in Simonom spoznali žuželke, ki živijo v našem okolju ter jih zatem z recikliranjem upodobili v različnih likovnih tehnikah.

 

Cvetoči grm – Anastazija Babič (Eko teden v Knjižnici Šentvid)

 1. april ob 17.00 Knjižnica Šentvid

Z vizualizacijo se bomo sprostili in srečali s cvetočim grmom. Pogovarjali se bomo o nas in naših željah, z likovnimi materiali bomo ustvarili svoj cvetoči grm. Delavnica poteka po principih Pomoči z umetnostjo (PZU), ki otrokom pomaga k uspešnejšemu učenju in razvija čustveno inteligenco. Delavnica je namenjena učencem različnih starosti in se vsebinsko povezuje z zeleno knjižnico. Vljudno vabljeni otroci od 6. leta naprej!

 

Dežela zmajev – KUD Galerija C. C. U. 

 1. april ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca

Na tokratni ustvarjalnici bomo izdelali unikatne zmaje različnih rodov ter jih vzgojili, da bomo nekoč skupaj z njimi odšli na potep v Zmajevo deželo. Delavnico vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst. Projekt Ustvarjalnice z Galerijo C. C. U. sofinancira Mestna občina Ljubljana.


[Predstave]

Sosedi – Teater PolPet (v okvirček)

 1. april ob 17.00 Knjižnica Bežigrad, dvorana

Roberta živi mirno, samotno življenje, družbo ji delajo le rožice. Nekega dne dobi za sosedo operno pevko in miru je konec. Je sosedstvo dveh tako različnih oseb sploh možno? Predstava govori o odnosih, spremembah in novih začetkih. Animatorki lutk sta Polona in Petra Prosen. Zgodbo je navdahnila slikanica Krokodil muzikant Maxa Velthuisja.

Dobri gusarček – Gledališče Smejček

 1. april ob 17.00 Knjižnica Jožeta Mazovca

Poletje je ravno pravšnji čas za odhod na morje. Tako kot vse njene prijateljice, si tudi Jasmina zelo želi obiskati morsko obalo. Vendar mamica ni preveč navdušena nad to idejo, saj Jasmina zadnje dni ni bila preveč pridna. Zato se odloči, da si bo plažo naredila kar doma v svoji sobi …

 

Zaključek ur pravljic. Zgodba o treh prašičkih – Barbara Kaiser in Maja Šefman

 1. april ob 17.30 Knjižnica Rudnik

Mislite, da zgodbo o treh prašičkih poznate? Saj veste, volk je odpihnil hišice, ker je hotel pojesti prašičke? Ni bilo tako. Če vas zanima kaj se je zgodilo zares, se nam pridružite na lutkovni predstavi. Morda vas na koncu čaka presenečenje.

Vir in več informacij: MKLJ