Pri Gradu na Goričkem je pred 3 milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. Ponovno so ga prebudili v doživljajskem parku Vulkanija, kjer boste dobesedno doživeli njegov izbruh. Ob tem boste spoznali še veliko zanimivosti o vulkanih in geoloških značilnostih našega planeta in še posebej Goričkega.

Pot do izbruha zadnjega vulkana na območju Slovenije pa ni preveč enostavna. Na začetku boste spoznali krtka Olija, ki vas bo vodil skozi večji del parka in čarovnico Ezo, ki mu je stalno za petami, saj si želi priti do dragocenih kristalov olivina, ki so z izbruhom vulkana pri Gradu na Goričkem, prišli na površje.

Na sodobni interaktivni mizi boste spoznali glavne geološke značilnosti Zemlje, predvsem iz sveta vulkanov in kaj nam življenje z vulkani prinaša – tako v dobrem kot v slabem. Za tiste, ki boste želeli izvedeti več o razburljivem svetu vulkanov in silah, ki vladajo na našem planetu, smo pripravili atraktivne interaktivne vsebine. Za mlajše obiskovalce pa smo poskrbeli, da spoznajo svet vulkanov skozi preproste računalniške igrice.

Nato vas bo pot vodila skozi lavino cev, kjer vas bo pozdravil Oli in vam postavil nekaj vprašanj, na katera boste morali pravilno odgovoriti. Ko boste pravilno odgovorili na zastavljena vprašanja vas bo Oli spustil naprej v dvorano, kjer se boste ob pomoči izvirne 3D stereoskopske tehnike, popeljali skozi zgodovino vesolja, vse od Velikega poka, do izoblikovanja Osončja in Zemlje. Posebej boste spoznali, kaj se je v daljni in bližnji preteklosti dogajalo na ozemlju, ki je danes na Goričkem, kako je bruhal vulkan v okolici Gradu, kakšni trobčarji so lomastili tam naokoli, kaj je prinesla ledena doba in kakšna je raznovrstnost Goričkega danes. Nato vas bo pot vodila naprej vse do dvigala, ki vas bo popeljalo v globino Zemljine skorje, na površje pa se boste vrnili z Oljevim podzemnim vlakcem.

Za vse, ki vas narava in geologija zanimata še podrobneje, pa so pripravili posebno razstavo o geoloških značilnostih Goričkega, kjer predstavljamo mineral olivin ter nekatere druge minerale in fosile Goričkega, značilne kamnine, mineralno vodo in za kaj vse so naravni materiali z Goričkega uporabni, kot na primer kremenovi peski ali pa glina, iz katere izdelujejo posebne črne izdelke. Oli vam bo v svoji kuhinji, ob pomoči znanega kuharja predstavil, kako se na Zemlji »kuhajo« različne vrste kamnin. Za ljubitelje narave pa bo še posebno zanimiv filmček o naravi Goričkega.


ODPIRALNI ČAS: APRIL – OKTOBER:

  • torek–nedelja: 10.00–18.00,
  • ponedeljek: zaprto.

Vodeni ogledi ob 10.00, 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00, 16.00 in 17.00.


VSTOPNINA

Vstopnica za Doživljajski park Vulkanija zajema vstop v Vulkanijo, Geološki muzej in obisk kamnoloma.

Cena vstopnic:

ODRASLI 10 EUR
OTROCI 6-15 LET 7 EUR
DIJAKI, ŠTUDENTI, UPOKOJENCI 8 EUR
DRUŽINE (2 odrasla + 2 otroka) 25 EUR
OTROCI DO 5 LETA (v spremstvu 2 odraslih)

SKUPINE OTROK DO 5 LETA

zastonj

3,5 EUR

 


Lokacija >>

  

Kaj vse lahko doživite in si ogledate ter vse ostale podrobnosti, pa si lahko ogledate tu >>

Vir in več informacij: Doživljajski park Vulkanija