muzejNa en petek sva se odločila, da bo imel tamau dopust in smo šli v Muzej iluzij. Muzej, ki je svoja vrata za obiskovalce Slovenije odprl avgusta 2016, se nahaja v Ljubljani, na Kongresnem trgu 13 in obiskovalce vabi med 9. in 22. uro, vse dni v tednu.

Muzej, ki hkrati zmede in uči, je primeren za obiskovalce različnih starosti, od najmlajših pa vse do upokojencev. Midva z atijam sva uživala 100/h, tamau (4 leta) pa je bil prav tako totalno navdušen.

Takoj na vhodu je igralnica, kjer nas čakajo miselne igre, puzzli ipd.

igralnica muzeja iluzij  igralnica v muzeju iluzij ljubljana  muzej iluzij lj

Mali se je lotil prekladanja krogov z ene na drugo palico (izziv je bil, da jih postavi od največjega do najmanjšega kroga od spodaj navzgor), jaz pa sem se zapodila v lesene sestavljanke. Ni in ni mi  uspelo sestavit črke T! Ker je bilo v muzeju kar živahno (v času našega obiska je prišlo več skupin), smo se preselili v drugi dve nadstropji, z načrtom, da se v pritličje vrnemo po odhodu skupin. In dokončamo nedokončano.

Po stopnišču in hodnikih je več t.i. inštalacij. Poleg vsake si lahko preberemo, za kaj gre, kako delujejo oz. v čem je trik.

instalacija muzej iluzij

Tu npr. gre za iluzijo mreže (desno). Poskušaš strmeti vanjo in prešteti vse črne pike. A ne gre, ker se črne pike hitro in naključno pojavljajo in izginevajo na presečiščih, kar ustvarja vtis svetlikanja. Če se pa osredotočih na zgolj eno presečišče, pa se črna pika sploh ne pojavi – celo izgine, če stojiš preblizu ali predaleč od slike!

Najboljše stvari za našega malega pa so bile naslednje:

vortex tunel

VORTEX PREDOR: priti je treba z ene strani predora na drugo, skozi rotirajoč cilinder. A kje je problem? Da se ti vrti in te zanaša, malo si lahko tudi na meji s slabostjo (a nič groznega 😉 )

ames soba

Soba na desni se imenuje AMES SOBA. V njej imaš občutek oz. izgleda kot da v enem kotu stoji velikan v drugem pa škrat (naš ati ni tako majhen 😉 ). A seveda ni tako … oseba se manjša s hojo po sobi, ki je  mojstrsko popačena.

Infinity room ali neskončna soba je soba polna ogledal, ki nas naredi neomejeno …

infinity room  infinity soba

Še ena zanimiva je OBRNJENA SOBA. Če se malo poigraš, lahko nastanejo nore fotografije … mi pač nismo bili preveč izvirni 😀

Zanimive so tudi inštalacije, kot so:

PRIVID: vidiš predmet, ko se ga probaš dotakniti, pa gredo prsti skozenj, ker v resnici ne obstaja, ampak gre za iluzijo ... Trik je v optični prevari, sestavljeni iz dveh paraboličnih zrcal, ki sta si postavljeni nasproti. Predmet, ki se spremeni v hologram, se nahaja v sredini vdolbenega središča spodnjega zrcala. Istočasno s postavitvijo predmeta se pojavi tudi projekcija predmeta, ki se nam zdi kot dejanski predmet.

PRIVID: vidiš predmet, ko se ga probaš dotakniti, pa gredo prsti skozenj, ker v resnici ne obstaja, ampak gre za iluzijo … Trik je v optični prevari, sestavljeni iz dveh paraboličnih zrcal, ki sta si postavljeni nasproti. Predmet, ki se spremeni v hologram, se nahaja v sredini vdolbenega središča spodnjega zrcala. Istočasno s postavitvijo predmeta se pojavi tudi projekcija predmeta, ki se nam zdi kot dejanski predmet.

GLAVA NA PLADNJU: gre za iluzijo skritega telesa, ki jo ustvarjajo ogledala. Oseba, katere glava je edino, kar vidimo, pa gre v drugo sobo in se splazi od spodaj "v mizo".

GLAVA NA PLADNJU: gre za iluzijo skritega telesa, ki jo ustvarjajo ogledala. Oseba, katere glava je edino, kar vidimo, pa gre v drugo sobo in se splazi od spodaj “v mizo”.

ali pa …

SOBA BARV: ob vhodu v sobo na eni steni vidimo belo svetlobo, na drugi (nasprotni) pa 3 reflektorje v treh osnovnih barvah: rdeča, zelena, modra. Kako lahko vidimo belo? Iluzija?

SOBA BARV: ob vhodu v sobo na eni steni vidimo belo svetlobo, na drugi (nasprotni) pa 3 reflektorje v treh osnovnih barvah: rdeča, zelena, modra. Kako lahko vidimo belo? Iluzija?

In še in še: vidimo lahko votel obraz Alberta Einsteina, anti-gravity sobo, foto iluzije, celo lebdečo vodo! Fotoaparat morate imeti nujno s seboj – na račun lovljenja predmetov, ki jih ni, kuhanja glave od atija in drugih “potegavščin”, se boste še velikokrat lahko nasmejali. Povsod po muzeju v ta namen poiščite znak s fotoaparatom na tleh, od koder bodo nastale najboljše fotografije …

Einstein v muzeju iluzij  slikanje v muzeju iluzij

img_9111  foto iluzije muzej iluzij


igralnica muzeja iluzij

Ha!

In, če povzamem:

  • obisk Muzeja iluzij definitivno priporočam za družinski obisk – toliko začudenja in navdušenja na enem mestu, ne boste doživeli nikjer,
  • zadeva je odlična za veliko naučiti se – o vidu, percepciji, človeških možganih in znanosti,
  • obljubljam pa vam tudi malček frustracije v prostoru za igro z didaktično logičnimi igračami ter ugankami (prekleta črka T …) – a vztrajnost se splača, zato obisku Muzeja iluzij namenite dovolj časa.

Več o muzeju:

  • med prazniki je odprto takole: 24. 12.- do 16. ure, 25. 12. – ZAPRTO, 31. 12.– do 18. ure, 1. 1. – od 12. ure
  • vstopnina: odrasli: 9,5 EUR, otroci 5-15 let: 5,5 EUR, družinska vstopnica: 23,5 EUR (dva odrasla z največ dvema otroka do vključno 15. leta)
  • Muzej iluzij nudi tudi možnost praznovanja rojstnega dne …
Še več opisov naših drugih dogodivščin: