Arboretum Volčji Potok je 85 ha velik javni park v bližini Ljubljane, slovenske prestolnice. Prostran krajinsko oblikovani park v Radomljah s peščenimi potmi nudi možnosti dolgih sprehodov in sproščenega počitka v miru in zelenju. Za ljubitelje vrtnarstva prirejajo številne strokovne predstavitve, za zabave željne so pri njih organizirani koncerti, za tiste, ki želijo aktivno preživljati svoj prosti čas pa so pripravili številne delavnice.

Arboretum v Volčjem Potoku je priljubljen cilj za družinske obiske. Za družine je zagotovo najbolj zanimivo:

  • OTROŠKO IGRIŠČE, ki je koncipirano za različne vrste igre. Tu so preprosta plezala s tobogani za majhne otroke, ki se želijo igrati v spremstvu odraslih. Dovolj je tudi izzivov za tekanje, plazenje in plezanje, vključno z drčo, ki ima že pridih adrenalinske igre. Labirint je preprost, zato je tudi za majhne otroke primeren in priljubljen izziv. Ko se otroci igrajo, lahko odrasli posedijo na klopcah. S stališča odraslih je velika prednost Arboretuma v Volčjem Potoku, da je zaprt za avtomobile.

  • VLAK: doživetje posebne vrst je ogled parka s cestnega vlakca. O podrobnostih voznega reda in ceni dobite informacije v recepciji pri prodajalki vstopnic.
  • KAVARNA IN LETNI VRT: po igri se je mogoče v letni kavarni usesti k sladoledu, soku, tortici in h kavici. Letna kavarna obratuje v lepem vremenu od pomladi do jeseni. Za hiter priboljšek je na otroške igrišču pri sanitarijah tudi samopostrežni avtomat.
  • OTROŠKE DELAVNICE: priložnosti za spontano igro je povsod dovolj. Arboretum je v osnovi ustanova za zbiranje dreves in grmov. Če v svetu rastlin niste doma, ga lahko otrokom približate na delavnicah, ki so objavljene za skoraj vsak konec tedna.
  • RAZSTAVA DINOZAVROV: dinozavri, izumrli vretenčarji, vedno znova burijo našo domišljijo. Po zimskem lepotnem spancu so pripravljeni, da se ponovno postavijo na ogled na zelenicah parka. Naj vas rjovenje najstrašnejših 13 v neposredni bližini otroškega igrišča ne prestraši. V Arboretumu se nadvse dobro počutijo, zato nam v Arboretumu zagotavljajo, da se jim lahko brez skrbi približamo. Razstava je na ogled do 25. 11.
  • RAZSTAVA KITOV oz. velikanov morskih globin: v Arboretumu Volčji Potok so sredi maja 2017 ob bok dinozavrom postavili novo razstavo, na kateri se bomo lahko iz oči v oči srečali z morskimi velikani. V parku so razstavili več kot 10 kitov v naravnih velikostih – najdaljši med njimi merijo skoraj 25 m! Za razliko od njihovih dosedanjih razstav na temo živali je bila ta v celoti izdelana v Arboretumu in je vsebinsko izčrpnejša. Sorodne postavitve so do sedaj lahko videli na Islandiji, v Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike.

Da bi obiskovalcem približali skrivnostno življenje največjih živečih sesalcev, so v naravni velikosti izpostavili predvsem tiste kite, ki živijo v Sredozemlju in zaidejo tudi v Jadransko morje. Obenem pa bi radi vzbudili zavedanje o reševanju morskega okolja in ogroženosti kitov. Na razstavi tako lahko vidite brazdastega in grbastega kita, kita glavača, veliko pliskavko, navadnega progastega delfina, navadnega delfina, okrogloglavega ali Rissovega delfina ter mrko pliskavko. Poleg naštetih so na ogled tudi orke, mala orka, srce in možgani, kitje repne plavuti ter kit glavač, ki nastopa v slavnem romanu Moby Dick.

Pri pripravi razstave sta sodelovala tudi Prirodoslovni muzej Slovenije in Morigenos – slovensko društvo za morske sesalce.


ODPIRALNI ČAS

  • 25. 3.-31. 8.: 8.00-20.00
  • september: 8.00-19.00
  • oktober (do 27. 10.): 8.00-18.00
  • 28. 10.-31. 12.: 8.00-16.30

Zadnji vstop v park je mogoč eno uro pred zaprtjem parka.

CENIK >>
Vir in več informacij: Arboretum Volčji Potok