KJE in KDAJ: Infocenter Triglavska roža Bled, 7.-8. 4. 2018, 14.-15. 4. 2018, 21.-22. 4. 2018 in 28.-29. 4. 2018

Vas zanima, kako nastane strela?
Bi radi izvedeli, kako delujejo plovila na ionski pogon?
Bi radi igrali na prvo elektronsko glasbilo?

Antimuseum PhysLand je svoja vrata odprl 12. maja 2016 in s svojo razstavo Dežela fizike na slovenska tla prinesel nekaj povsem novega. Razstava predstavlja čudoviti svet naravoslovja in tehnologije. Fizikalni koncepti, kot so npr. nihanje in osnove elektromagnetizma, so preko edinstvene zbirke naprav predstavljeni na zanimiv in obiskovalcem razumljiv način.

Trenutno si je na razstavi mogoče ogledati in preizkusiti več kot 15 fascinantnih naprav, med katerimi so tudi Teslin visokofrekvenčni zračni transformator, Jakobova lestev, Gaussova puška, Taitov generator vrtincev in prvo elektronsko glasbilo Theremin. Vse naprave je zasnovala in izdelala ekipa inženirjev iz Sankt Peterburga.


Antimuzej na zanimiv in predvsem razumljiv način predstavlja naravne in fizikalne zakone, ki jih srečujemo v vsakdanjem življenju in ob tem sploh ne razmišljamo, zakaj in kako nastanejo.

Razstava vključuje številne modele/naprave, ki demonstrirajo določene naravne/fizikalne zakone. Vodnik vas bo skozi zanimivo zgodbo popeljal po razstavi, obenem pa boste lahko tudi sami sodelovali pri poskusih.

Razstava je zanimiva in poučna, namenjena je vsem starostnim skupinam (za otroke, starejše od 10 let. Pri predhodni najavi se program lahko prilagodi tudi za mlajše otroke). Nahaja v prvem nadstropju Infocentra Triglavska roža Bled.


Za posamezne obiskovalce so vodeni ogledi vsako soboto in nedeljo ob 12.00, vodeni ogledi za zaključene skupine pa po dogovoru. Ogled traja približno dve uri.

Brezplačno lahko parkirate na parkirišču pred stavbo Infocentra Triglavske rože Bled, v kateri se poleg razstave “Dežela fizike” nahaja tudi regijsko turistično in naravovarstveno informacijsko središče Bleda, Gorenjske in Triglavskega narodnega parka, stalna razstava Raj pod Triglavom in kavarna.

Izkoristite to edinstveno priložnost, odkrijte čudežno deželo fizike, posežite po znanju, ki ga nudi in prevzemite nadzor nad prihodnostjo!

Vir in več informacij: Antimuseum PhysLand